/ БТА

Родители и учители се събраха на протест в София, за да изразят несъгласието си с редовното тестване на учениците за СОVID-19. Според тях това не бива да бъде поставяно като условие децата да се върнат в класните стаи.

Денков: Ако едно дете не бъде тествано, ще остане да се обучава в домашна среда

Протестиращите се събраха пред НДК и продължиха по бул. "Виотша" към здравното министерство въоръжени с близалки, които хвърляха пред ведомството. Причината - първоначално бе обявено, че учениците ще бъдат тествани именно с близалки. Родителите скандираха "оставка" и "свобода", след което се отправиха към президентството.

Родителите смятат, че тестовете нямат медицинска обосновка, защото дават резултат чак след 5-6 дни. Протестиращите също така се обявиха против учителите да имат задължително зелен сертификат, за да ходят на работа.

протест родители
БТА

Коментарът на министъра на образованието: "Който не иска детето му да бъде тествано, то ще остане да се обучава в домашна среда". МЗ е поръчало от "по-висококачествените тестове", увери Николай Денков.

Към протеста се присъединиха и политически сили.
МОН обяви при какви условия ще се върнат учениците в клас


Пред БТА една от протестиращите майки коментира, че не вярва на експертите по темата за COVID-19. "Наслушахме се на много противоречиви неща и от експерти, и от политици. Следвам си моята позиция, за моите деца", каза още тя и добави, че също е против въведените противоепидемични мерки. На въпрос дали ще се имунизира, ако бъде въведена задължителна ваксинация, и ще пречи ли на професията й, тя отговори, че работи като дентален асистент и сигурно ще й попречи, но се надява да не се стига до там.

Учителка, също участник в протеста, заяви, че въведените здравни мерки нарушавали правата на гражданите, а тестването на учениците - правата на родителите и децата. "Децата принадлежат на родителите, не на държавата", заяви тя. На въпрос, ако бъде въведена задължителна ваксинация или тестване за учителите как ще реагира, тя каза, че ще откаже и ще напусне професията. По думите й лекари са посъветвали нея и нейни колеги да не си правят ваксини и тестове.