/ iStock/Getty Images
Българският съюз за директна демокрация (БСДД) протестира срещу излизането на битовите абонати на свободния енергиен пазар. Това каза за БТА Георги Неделчев, председател на съюза. Протестът е пред сградата на Министерския съвет.

По думите му днес се слага началото на поредица протести, като от организацията се присъединиха към протестиращите от синдикат „Защита“. Протестът на „Защита“ започна по-рано днес с искане за повишаване на възнагражденията на работещите в центровете за спешна медицинска помощ. 

Протест: Служители в Спешна помощ блокираха движението пред парламента

Протестите на БСДД са заради това, което очаква гражданите през следващите месеци на отоплителния сезон, каза Неделчев.

По думите му правителството, редовно или служебно, се опитва да прехвърли тежестта на изкуствено създадена и спекулативна енергийна криза върху гражданите.

Протести пред парламента в деня на откриването на първото заседание (СНИМКИ)

Против сме и тежестта да се носи и от бизнеса, защото България има много добри енергийни мощности все още, имаме евтина енергия в лицето на атомната електроцентрала „Козлодуй“ и Държавната въглищна компания и тя трябва да отива до гражданите и до бизнеса, а не гражданите да бъдат пращани на отворения пазар, обясни той.

Цените на свободния пазар са изключително високи и не са реалистични спрямо мощностите, с които България разполага. Справките за Европейския съюз показват, че България има една от най-високите цени на електроенергия, което е абсурдно и това е спекула и злоупотреба, допълни Неделчев. Ние не сме против частния интерес, а против това общественият интерес да страда за сметка на частния, посочи още той.

Неделчев допълни, че очаква битовите сметки за ток в предстоящия отоплителен сезон да бъдат тройно по-високи в сравнение с предишния отоплителен сезон.
БТА