/ БГНЕС
Десетки интелектуалци, общественици и граждани се събраха тази вечер пред посолството на Френската република в София за да изразят своето несъгласие с решението на президента Еманюел Макрон да блокира започването на преговори за присъединяване на Скопие и Тирана към ЕС.

БГНЕС

Участниците скандират: "България и Македония под едно небе!, "Не на лицемерието, Да на Македония". "Ние сме свидетели на възраждането на Френско-сръбския съюз, който "през последните години беше "занемарен" и който цели да блокира европейското бъдеще на Македония". Това заяви балканският специалист и публицист Иван Николов.

БГНЕС

Друг участник в бдението призова "за безкомпромисна и последователна подкрепа за европейското членство на Северна Македония, защото в противен случай подкрепяните отвън националисти ще дестабилизират целият регион".

БГНЕС

Участниците в бдението призоваха Макрон да преразгледа решението си и да бъде на висотата на големите френски държавници като Дьо Гол и Жак Ширак и да не поставят под риск стабилността и сигурността на Балканите в един толкова сложен исторически момент.

БГНЕС

Те подчертаха, че "това е първият протест в Европа за членство на една държава в ЕС".

БГНЕС

В писмо до Маркон организаторите на бдението призовават френският президент да не позволява "Република Северна Македония да бъде тласкана към политически хаос".

БГНЕС

Представител на френското посолство прие писмото на протестиращите, с което те призовават Макрон да промени решението си и да не поставя под риск бъдещето на Балканите и ЕС.

БГНЕС

БГНЕС