Служители на Регионалните здравни инспекции излязоха на протест.

Георги Димитров

Протестът е пред сградите на всяко РЗИ и е с продължителност от половин час. Протестът е символичен и е в тяхното почивно време, обедната им почивка, обясни председателят на Медицинска федерация "Подкрепа" Соня Върбанова.

протест РЗИ
Георги Димитров

Този протест е само 30 минути, но с готовност да има и по-сериозни протести, отбеляза тя. Настояванията на протестиращите са за увеличение на заплатите, както са договорени по Отраслов колективен трудов договор. 

протест РЗИ
Георги Димитров

Договорът регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора - за заплатите на лекарите повишение с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв.

протест РЗИ
Георги Димитров

По-рано този месец от организацията изпратиха писмо до служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, с което го приканваха в седемдневен срок да информира за конкретните действия на Министерството на здравеопазването, които са предприети или ще бъдат предприети, както и в какви срокове, за реализиране на увеличение на основните месечни възнаграждения на заетите в РЗИ в страната.

протест РЗИ
Георги Димитров

БТА