„Протест” и „оставка” - символите на 2013 г.
„Протест” и „оставка” - символите на 2013 г. / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

„Протест” и „оставка” са символите на отиващата си 2013 г., показва национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч”.

„Протест” е символът, определен с голямо мнозинство (40%) от българските граждани, като описващ най-добре духа на изтичащата година. Носители на протеста са и три от
поставените в топ 5 събития на 2013-а - гражданските протести срещу правителството на Орешарски, започнали след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС (26%), февруарските протести срещу високите сметки за ток (12%) и студентските протести (10%), отбелязват анализаторите.

Думата „оставка” е посочена като един от символите на 2013 г. от 27% от анкетираните. За 16 на сто от хората „бежанците” са запомнящият се знак на годината, сочи още проучването.

За 47% от българите годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години. Четири са основните причини за ескалиращия ръст на отрицателните оценки в края на годината - икономическото състояние на бизнеса и домакинствата, критично ниското доверие в способността на правителството да се справи с предизвикателствата пред управлението, външните оценки за ситуацията в страната, липсата на обединяваща цел и идеи за развитието на България.

Неблагоприятната среда и отсъствието на лични перспективи са в основата на желанието на 6,7% от пълнолетните българи да заминат да работят в страна от ЕС след падането на ограниченията от 1 януари 2014г., показва изследването. Две три от тях са до 30 г., а още 15 на сто - до 40 г. 26% са с висше образование и 48 на сто - със средно, обобщава БТА.

Протест и оставка  символите на 2013 г
netinfo

От „Алфа Рисърч” отбелязват, че според досегашните проучвания около половината от декларираните намерения се реализират. Ако тази тенденция се запази, около 200 000 души ще напуснат България в близко бъдеще, очакват социолозите.

Доминиращото обществено усещане, че настоящата ситуация е твърде неустойчива и опасна, за да се задържи дълго, отключва вълна от надежда за промяна към по-добра 2014-та, посочват от „Алфа Рисърч”.

38% са оптимистите и 29% - песимистите за следващата година. Надеждите са концентрирани около три символа - „морал”, „избори”, „успех”. От постигането им до голяма степен ще зависи, дали ще се оправдае събудилият се оптимизъм за промяна и най-вече, за повече морал в политиката, отбелязват социолозите.

Проучването е проведено в периода 30 ноември - 8 декември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.

Протест и оставка  символите на 2013 г
netinfo