Протест и контрапротест посрещнаха депутатите в първия им работен ден
Протест и контрапротест посрещнаха депутатите в първия им работен ден / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Протест и контрапротест посрещнаха депутатите в първия им работен ден
69469
Протест и контрапротест посрещнаха депутатите в първия им работен ден
  • Протест и контрапротест посрещнаха депутатите в първия им работен ден

Протест срещу правителството и митинг в подкрепа на управляващите посрещнаха депутатите за новия политически сезон. И двете демонстрации бяха малобройни, а полицаите в пъти повече. Вътрешният министър Цветлин Йовчев оправда засиленото полицейско присъствие с оперативна информация за подготвяно насилие.

За втори пореден път обещаният голям протест срещу кабинета „Орешарски" се оказа малоброен. Демонстрацията първо беше подготвена в социалните мрежи за 10 януари, но впоследствие отложена за днес.

Около стотина души с тъпани, свирки и вувузели участваха в протеста от ранни зори и планът им беше да посрещнат депутатите за новия политически сезон. За кратко протестната група влезе в контакт с полицията заради опит да блокират движението на автомобили по Жълтите павета. На двама им бяха съставени актове за неправилно пресичане.

По същото време група митингуващи в подкрепа на правителството със знамена и скандирания „Орешарски" посрещаха депутатските автомобили, влизащи в зоната за сигурност от към храм-паметника „Св. Александър Невски". Група предварително била уведомила за своята демонстрация Столична община. Две момичета с плакат, посветен на имунитета на Волен Сидеров, бяха „обадени" на полицията, че са от друг протест. Униформени ги помолиха да отидат на друго място да протестират.

И днес, както и на 10 януари, полицията беше многобройна. В парламентарния блиц-контрол вътрешният министър Цветлин Йовчев уведоми депутатите, че службите имали оперативна информация за готвените нападения, затова били ангажирани толкова много полицаи.

„В конкретния случай - за 10 и 15 януари - има оперативна информация, която е потвърдена и чрез специални разузнавателни средства, че са подготвени действия, които са целели нападение, включително опити за нападение над хората, които са в парламента и спрямо полицията. Груби провокации", заяви Йовчев от парламентарната трибуна.

Вчера окончателно падна окупацията и на последните два университета - Софийския и Югозападния. Представители на Ранобудните студенти обясниха, че с действията си не са постигнали целта си и ще търсят нови начини за сваляне на кабинета "Ор

Протест и контрапротест посрещнаха депутатите в първия им работен ден
netinfo
ешарски".