Просветното министерство предложи програмата си за публично обсъждане
Просветното министерство предложи програмата си за публично обсъждане / cнимкa: Sofia Photo Agency

Ефективно стартиране на системата за студентско кредитиране, учебни програми с интегрирано съдържание, система за кариерно развитие на учителите и нови подходи и стандарти в преподаването и ученето - това са само част от целите, които си поставя просветното министерство в специално разработена 4-годишна програма. Тя е публикувана на сайта на ведомството и е подписана от министър Йорданка Фандъкова, която от днес е в предизборна кампания.

В документа се обещава професионална реализация на младите хора на възраст до 29 години и се констатира, че за последните 20 години броят младите на възраст между 15 и 34 години е намалял с повече от 300 000.

В програмата е записано още, че през следващите четири години трябва да има нов закон за средното образование, нов закон за развитието на академичния състав в България, нов закон за висшето образование, стандарт за инспектиране на системата на образование и закон за младежта. В следващите 20 дни просветното министерство подлага програмата на широко публично обсъждане.