Простреляха ромски активист в „Обеля”
Простреляха ромски активист в „Обеля” / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
58-годишният Христов Върбанов Василев беше прострелян около 14.30 в колата си пред блок 221 в столичния квартал „Обеля”. По данни на полицията раненият е бил прострелян от маскиран мъж, докато е бил в автомобила си със своята съпруга. Жената не е пострадала при стрелбата и е откарала автомобила на съпруга си до болница „Пирогов”.

Василев е в тежко състояние с три огнестрелни рани в главата и гръдния кош. По информация на Дарик животът му е извън опасност.

Полицията издирва стрелеца, който е бил с маска на лицето. Бодигардовете на Василев отказаха да пуснат в болницата журналисти и дори заплашиха тези от тях, които се опитваха да получат повече информация по случая.

Според информация на Дарик срещу 58-годишния Василев е имало няколко разработки на полицията за незаконно притежание на оръжие и трафик на наркотици и проститутки. От полицията не съобщават подробна информация около евентуалните мотиви за стрелбата. 

Христо Върбанов Василев е от ромски произход, от Костинброд от рода на Кардарашите, роднина на Азис. Съпругата на Върбанов и майката на фолкпевеца са сестри, съобщи в ефира на Дарик радио лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев. Върбанов е член на колективния орган на управление на Фондация "Бахтало Дром" и според информация на Дарик е висш член на Мешерето.