Пропуснали държавата като страна по дело срещу общински кмет
Пропуснали държавата като страна по дело срещу общински кмет / DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Върнаха отново на прокуратурата дело срещу общински кмет от Разградско. Причината е пропуск в обвинителния акт - единственият ощетен от престъпленията не бил уведомен, че има право да търси обезщетение. Ощетеният е държавата, тъй като кметът на Лозница Айхан Хашимов е подсъдим по дело за неправомерно разходване на бюджетни средства и за умишлена безстопанственост. Щетите за държавния бюджет от ремонтите на пострадали от мними бедствия сгради са в размер на 627 272 лв. Освен Хашимов пред Темида ще застанат заместниците му Гьокчан Ахмед и Мехмед Билялов, други двама служители в кметството Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн и четирима предприемачи: Диян Стойков от Варна, Димо Йорданов, Хашим Хашимов от Цар Калоян и Николай Тодоров от Трапище.

Обвинителният акт е внесен в началото на годината, три пъти бе отлагано първото заседание поради заболявания на различни участници в процеса. Нито веднъж обаче не стана въпрос за процесуалния проблем - нарушаване право на защита на държавата.

Днес съдия Доротея Иванова е уведомила страните, че делото се връща на прокуратурата, за да бъде отстранен пропускът.

Наблюдаващият прокурор Милена Пенчикова обясни, че е дала една седмица срок на разследващия орган от досъдебното производство да предяви събраните доказателства на представителя на държавата - областният управител на Разград. След това обвинителният акт отново влиза в съда.