/ БГНЕС
В писмо управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев отправи въпрос към здравния министър Кирил Ананиев относно заплащането на диетични храни за хора над 18 години.

Според настоящите наредби от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане Здравната каса заплаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели само докато те навършат 18 години. След това се преустановява отпускането на средства за лечебните продукти и няма алтернатива за заплащането им с публични средства.

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

Д-р Дечев пояснява, че изключение има само за децата с онкологични и онкохематологични заболявания, като това разпореждане действа едва от 17 декември миналата година.

Налице е липса на правна уредба, пише управителят на НЗОК и апелира за предприемане на необходимите действия по компетентност.Сигналът на Дечев до здравния министър е в следствие на пост във Фейсбук, който обяснява как  Здравната каса е отказала жизненоважно лекарство на момиче с диагноза "Пропионова ацидурия", тъй като пациентката вече е навършила 18 години.