Пропаднал път може да остави село без транспортна връзка
Пропаднал път може да остави село без транспортна връзка / снимка: Дарик - Русе
Пропаднал път може да остави село без транспортна връзка
21437
Пропаднал път може да остави село без транспортна връзка
  • Пропаднал път може да остави село без транспортна връзка

Около 30 метра от пътната настилка на входа на силистренското село Поп Кралево е свлечена и има опасност да бъде прекъсната единствената транспортна връзка със Силистра. За това информираха от общината.
 
След снощния проливен дъжд над селото пукнатините по асфалта са се увеличили, съобщи за Дарик кметският наместник Иван Иванов. Той обясни, че при всеки по-обилен валеж опасният участък събира вода, която подяжда почвата и е причина асфалтовото покритие да се откъсне и пропадне. Последното голямо свличане е станало преди десетина дни. Тогава в района са се излели 85 литра на квадратен метър дъжд. Образувала се е пропаст от около 20 метра. Непосредствено до нея е селският язовир. Сега автомобили и автобуси се движат по запазената част от платното. В Поп Кралево живеят стотина възрастни хора, за които няма друг начин да стигнат до областния център, с тревога отбелязва кметският наместник.

Засега на бедствения участък е направено спасително укрепване. Поставена е пътна сигнализация, а района на пропадане е отцепен със сигнална лента. Но мястото се нуждае от спешни аварийно-възстановителни работи, са категорични от общината. Кметът Иво Андонов е поканил геолози от „Геозащита"-Плевен за становище и предписания. Като бъде подготвена цялата документация, Силистренската община ще кандидатства пред правителството за финансиране на ремонта на опасния участък.

Специалистите твърдят, че проблемът е идентичен с пропадането на основния път от Русе за Силистра в района на село Сребърна през есента на 2005 година. Тогава държавата вложи в укрепване на участъка 1,3 млн. лв.

Други новини от Русе