Променят заповед след намеса на Дарик
Променят заповед след намеса на Дарик / netinfo
Граждани с неприличен външен вид ще бъдат допускани в съдебните сгради, ако се явяват по разпореждане на орган на съдебната власт, но ще бъдат придружавани от служител на звено "Охрана". Това съобщиха от Министерство на правосъдието.

Според правилата за вътрешния ред пропускателният режим и сигурността в съдебните сгради и обекти под "неприличен външен вид" се имат предвид хора, облечени с къси панталонки тип "бермуди", потници и джапанки. Тази промяна в правилата се прави за предотвратяване на конфликтни ситуации в съдебните сгради или отлагането на съдебни заседания. Решението взето от главния директор на Главна дирекция "Охрана" при Министерство на правосъдието.

В понеделник журналистът от Дарик Людмил Кърджилов не бе пуснат да влезе в сградата на Софийския районен съд с носения от него 7/8 панталон заради заповед, която неясно определя с какви дрехи може да се влезе в съда. Кърджилов взе под наем дълга дамска пола от намиращ се наблизо магазин и влезе в сградата, тъй като носенето на дълга пола не се е забранявало от заповедта.