Промениха закона за избор на представители в ЕП
Промениха закона за избор на представители в ЕП / Sofia Photo Agency

Мандатът на избраните евродепутати, които заемат друга публична длъжност като вицепремиерът Ивайло Калфин например, ще се прекратява седем дни преди новото заседание на ЕП, решиха депутатите, като приеха на първо и на второ четене промени в Закона за избиране на български представители в Европарламента.

Поправката влиза в сила със задна дата - денят, в който се проведе евровота. Досега в закона пишеше, че пълномощията на избраните евродепутати, които заемат друга изборна длъжност, се прекратяват с избирането им за български представители в Брюксел.

Избрани кандидати за евродепутати, които в момента заемат друга изборна длъжност, са още народните представители Надежда Михайлова и Антония Първанова.

Срещу измененията се обявиха от ДСБ. Екатерина Михайлова посочи, че за пореден път в края на мандата мнозинството показва, че законите се правят за определен човек. Според нея досегашният текст е по-добър.

В последния работен ден на родните избраници клетва като депутат от левицата положи Мирослава Мирославова на мястото на Кръстьо Спасов, чийто правомощия бяха предсрочно прекратени.