Министрите на образованието Красимир Вълчев и на регионалното развитие Николай Нанков.
Министрите на образованието Красимир Вълчев и на регионалното развитие Николай Нанков. / БГНЕС
144 професионални гимназии, 15 от които в София,  ще бъдат обновени по Оперативна програма „Региони в растеж“. Те ще получат 166 млн. лв. и в повечето от тях ремонтните дейности ще се извършат през следващото лято, а целта е да се постигне цялостна промяна в облика им. Това обявиха министрите на образованието Красимир Вълчев и на регионалното развитие Николай Нанков.

Цялостна промяна на облика на училището включва мерки за енергийна ефективност, подмяна на електрическите инсталации, ново оборудване и спортни съоръжения, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отчете, че 144-те професионални гимназии представляват 40 на сто от този вид школа, а в тях учат 55 на сто от децата, предпочели такова обучение. Вълчев отбеляза, че в сравнение с предишния програмен период има 16 пъти повече средства, насочени към професионалното образование.

Министърът на образованието Красимир Вълчев
БГНЕС

Гимназиите, които ще се обновяват, са класирани според това къде е по-висока обществената възвръщаемост на вложения ресурс. Значение има големината на училището, къде е разположено и по кое професионално направление обучава децата. Техническите и земеделските професионални гимназии, включително и тези по горско стопанство и ветеринарна медицина, получили допълнителна тежест в методологията, тоест по думите на министъра те са допълнително приоритизирани.

Въпреки това в списъка има професионални гимназии с всякакъв профил, поясни министър Вълчев.