Промени в закона „вадят” нови видове удостоверения за наследство
Промени в закона „вадят” нови видове удостоверения за наследство / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Промени в Закона за гражданска регистрация вдигат таксите
32977
Промени в Закона за гражданска регистрация вдигат таксите
  • Промени в Закона за гражданска регистрация вдигат таксите

Нови видове удостоверения за наследство и нови такси ще влязат в сила, след като бъдат приети промените в Закона за гражданската регистрация. Това обяви пред Дарик председателят на Нотариалната камара на България Димитър Танев.

Повече от половината удостоверения за наследници ще се издават както и досега от общините срещу такса от 4 лв. Това са удостоверенията за преки наследници - деца и внуци. Останалите ще се издават от нотариус срещу такса, която вероятно ще бъде между 30 и 50 лв., поделена между всички наследници. „Таксата не е много. На 10-15 наследници, 40 лева такса не е непосилна с оглед на значението на документа, който се издава", уточни той.

„В момента няма никаква процедура, по която да се издават удостоверенията за наследници. Предвижда се издаване на удостоверение за наследници от нотариус само когато са много наследници. Когато са по права линия - дете, внук, ще се издават пак от общините", поясни Танев. В издаваните от нотариус документи обаче ще бъдат описани и квотите на наследниците, т.е. кой от тях каква част от имота наследява. „Когато има двама или трима наследника, всеки сам може да си ги определи, но когато наследниците са 10-15-20, особено при земеделските земи и в София, огромна част от наследяването е такова", уточни още Танев. 

Цялото интервю на Богдана Лазарова с председателя на Нотариалната камара Димитър Танев очаквайте в „Денят" на Дарик.