Проливните дъждове в страната взеха жертви
Проливните дъждове в страната взеха жертви / netinfo

Шестима души загинаха, а други четирима са изчезнали след наводнението в община Цар Калоян. Според официалните данни срутените къщи са 15, а десетки са наводнени.

В късния следобед бедстващият град Цар Калоян бе посетен от президента Георги Първанов. Държавният глава пристигна с БТР, съобщи директорът на Областна дирекция „Полиция” в Разград Кръстьо Сотиров. Първанов се е срещнал с кризисния щаб и е дал указания на шефовете на институции.

В община Цар Калоян пристигна и вицепремиерът Емел Етем, която се включи в работата на кризисния щаб.

Етем се е срещнала с ръководителите на всички регионални структури, които участват в спасителните дейности на територията на града. Министър Етем е направила оглед на най-тежко засегнатите от водната стихия райони на селището. Тя е заявила, че спасителните екипи от МДПБА, МВР, МО и други регионални структури работят в пълен синхрон.

Вицепремиерът Етем е уверила хората от пострадалия град, че Междуведомствената комисия ще предостави необходимите за ремонт строителни материали. За останалите без подслон граждани, МДПБА осигурява 13 фургона за временно пребиваване.

Град Цар Калоян бе залят през деня от втора приливна вълна. Според местните жители щетите от нея е можело да бъдат предотвратени. В преминаващата през града река Хлебаровска са затънали коли и камион и никой не ги е извадил оттам.

В другата част на града, отделена от реката, хората твърдят, че не са виждали водоноска, никой не им е доставял хляб, нито е съдействал за разчистване на домовете им.

След наводнение в русенското село Нисово загина 88-годишен мъж. Жителите на 7 къщи в друго село в областта - Писанец, са евакуирани.

10 литра на квадратен метър е падналият през деня дъжд в Русе

Проливните дъждове в страната взеха жертви
netinfo
. В общината няма наводнени села. Втора приливна вълна се очаква по поречието на река Русенски Лом, съобщи за Дарик началникът на общинския отдел “Отбранителна и мобилизационна подготовка” Спасимир Димитров.

За 24 часа нивото на водата в района на русенския квартал “Кулата” се е повишило с 1.2 метра. Няма наводнения в общината, предизвикани от проливните дъждове. Ако втората приливна вълна е с височина до метър, коритата на Русенски Лом и Дунав ще поемат водата, без да има разливи, каза Спасимир Димитров.

Приземните етажи и мазетата на 50 къщи в шуменското село Венец са наводнени, съобщиха от Областния съвет по сигурност. Причината е прелялото дере на селото. Временно е бил затворен пътя Шумен - Силистра, но движението по него вече е възстановено. Екипи на „Гражданска защита” и пожарната са започнали отводняването на къщите.

Съборена е оградата на джамията в селото, съобщи кметът на община Венец Кахри Ибрахим. Приземните етажи на 10 къщи в с. Габрица, община Венец, също са наводнени.

Количеството на падналия дъжд на територията на общината, от снощи до сега, е 104 литра на квадратен метър.

Обстановката в Пловдивско и Пазарджишко се нормализира след проливния дъжд. Следобед бе възстановено електрозахранването на шестте села в региона и трите пловдивски квартала, които повече от половин денонощие бяха без ток. На заседание на общинския кризисен щаб в Пазарджик бе обявено бедствено положение. Председателят на Народното събрание Георги Пирински бе следобед в Пазарджик, където разговаря с кмета Иван Евстатиев за мерките за преодоляване на щетите.

Очаква се бедственото положение в общината да бъде вдигнато най-рано в сряда, след като се отводнят всички приземни етажи в града и ромският квартал „Изток". Шест селища в
Проливните дъждове в страната взеха жертви
netinfo
Пловдивско остават без вода вследствие на авариите след снощната буря с мълнии и дъжд от 133 литра на кв.м.

Обстановката в Монтана се нормализира след поройните дъждове, съобщиха от местната дирекция на "Гражданска защита".

Екипи на дирекцията и на областното звено "Пожарна безопасност и защита на населението"продължават отводняването на сгради в различни квартали на града. Възстановено е електрозахранването във всички околни райони, няма селища без вода и телефонна връзка, уточниха спасителите.

От дъжда в квартал "Мала Кутловица" са се образували свлачища. Земна маса от дворове на къщи са пропаднали на шосето пред тях. Поради опасност от срутване на къща, едно семейство е евакуирано в ромския квартал "Огоста". Наводнени от пороя къщи има в общините Чипровци, Берковица и Георги Дамяново.

За последните 24 часа в Монтана паднаха 171 литра на квадратен метър дъжд, а в общините Георги Дамяново и Чипровци - 110 литра на квадратен метър. Няма пострадали хора и животни.

Във видео файла можете да видите как изглежда река Искър след поредните проливните дъждове