Проливен дъжд наводни улици и приземни етажи в Перник
81836
Проливен дъжд наводни улици и приземни етажи в Перник
  • Проливен дъжд наводни улици и приземни етажи в Перник

Перник се възстановява след пороя. Изсипалия се снощи и през нощта дъжд, бе придружен и от гръмотевици. На места водата надхвърли метър. Села в региона останаха без ток, а водата затвори и главен път Е-79. Няма пострадали.

Близо 1000 сигнала са подадени на спешния телефон 112 след поройния дъжд. Не е обявена извънредна ситуация в града, но вече е свикан кризисния щаб, за да може бързо да се помогне на хората. Десетки автомобили са изтеглени с помощта на Пожарна безопасност.

Значителни са материалните щети нанесени от водната стихия. Предстои оглед на местата, от които е потърсена помощ, съобщи кметът на Перник Иван Иванов.

В квартал „Дараците” нивото на водата е нахвърлило 1,5 м. В района са наводнени приземни етажи и мазета. Пострадали са и къщи, намиращи се близо до река Струма. Под вода е бил и района на автогарата.

Река Струма е придошла от дъжда, но няма места на разлив.

Предстои да бъде направен анализ защо се стига до това бедствие. Причината според градоначлника е в старата канализация на Перник и затлачването на тръбите, затова водата е започнала да тече по пътищата. Единственото спасение е да се подмени канализационната мрежа.