Слънчева и студена сутрин и ветровит следобед в неделя, валежи не се очакват. Температурите ще бъдат между 4 и 9 градуса в ниската част на страната, а в планините от -4 до -10 градуса. Вятър ще има основно в източната част на страната с особено силни пориви по крайбрежието. А точно в 17:33 ч. посрещаме астрономическата пролет. 

Зимата ще направи още един опит да се върне и това се очаква да се случи понеделник срещу вторник (21-22 март), когато ще се заоблачи от североизток и почти над цялата страна ще превали дъжд, който в планинските и някои предпланински райони ще се обръща за кратко в сняг. До сряда (23 март) температурите ще останат ниски, но още от четвъртък (24 март) ще усетим истинската пролет с температурите до към 10 и на места над 15-16 градуса, съобщи NOVA.

Здравей, пролет! Температурите тръгват с градус-два нагоре

iStock/Getty Images

"Очаква се чувствително затопляне, ще ни се стори дори, че е дошло лятото. Следващата събота и неделя максималните температури ще бъдат до 15-20, дори 22 градуса", потвърди и климатологът Симеон Матев.

Това, обаче, не изключва завръщането на някои зимни температури, дори и през април, предупреди експертът. 

iStock/Getty Images

“Неслучайно хората са казали, има ли “р” в месеца - можем да очакваме неприятна студена изненада”, пошегува се Матев.

За планинарите и любителите на зимни спортове - сезонът продължава и през следващите 3 седмици.

iStock/Getty Images


Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното.

Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември - в Южното полукълбо.

Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

 

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik

nova.bg