Прокурорите се превръщат в новите медийни герои, сочи анализ
Прокурорите се превръщат в новите медийни герои, сочи анализ / снимка: БГНЕС
Прокурорите се превръщат в новите медийни герои, сочи анализ
64100
Прокурорите се превръщат в новите медийни герои, сочи анализ
  • Прокурорите се превръщат в новите медийни герои, сочи анализ

След протестите и оставката на правителството на ГЕРБ бившият премиер Бойко Борисов и неговият заместник Цветан Цветанов остават най-коментираните субекти в онлайн медиите, но от изразители на оценка те се превръщат в обекти на скандали и ожесточени политически коментари. Това показва наблюдение на фондация „Медийна демокрация", което обхваща онлайн издания и седем вестника, и е проведено в периода февруари-май.

Анализът на интернет изданията показва още, че българските прокурори се превръщат в новите медийни герои.

Лидерът на ГЕРБ е най-обсъжданата тема и в наблюдаваните печатни издания. Въпреки това рейтингът на Борисов спада рязко от февруари до май, докато опонентът му от БСП Сергей Станишев успява в най-голяма степен да подобри медийния си рейтинг.

Наблюдението показва, че предизборната кампания у нас е проведена в нестабилна медийна среда, като някои от печатните издания рязко са се обърнали в говоренето за отделни политици. ГЕРБ печели изборите в условията на негативно медийно говорене за партията и нейния лидер, коментира Орлин Спасов, директор на Медийна демокрация: „Това означава, че позициите на значимите издания, които наблюдаваме, не се свързват пряко с изборните резултати и вероятно други фактори, сред които пряката кампания по места, оказват по-голямо въздействие върху поведението на избирателите, отколкото пресата".

Загърбването на медийните изяви се очертава като модерен лайфстайл на политиците през изследвания период. Така Бойко Борисов демонстрира, че не чете вестници и не гледа телевизия, а също така пази личното си пространство от медиите.

Друга тенденция е воайорството, което е надминало дори реалити предаванията с излъчванията на запис от тоалетната на Борисов.