Прокурор наредил No comment на Вретенаров
Прокурор наредил No comment на Вретенаров / снимка: Sofia Photo Agency
Уличеният в източване на 670 000 лева от трамвайния завод в София „Трамкар” Христоско Вретенаров има прокурорско нареждане да не прави коментари по делото. Това обяви самият Вретенаров след като изненадващо се появи в Столичната община. Отстраненият със съдебно решение вчера от поста директор на „Трамкар” Вретенаров допълни, че много скоро ще се разбере къде са парите и подчерта, че е назовал съпругата на директора на дружество „Столичен Електротранспорт” Йордан Василев – Симона, като адресат на средства не случайно.

Вретенаров призна, че има страст към хазартни игри и подчерта, че играе на „Тото 1” и „Еврофутбол”, както и че от време на време посещавал казина. Междувременно на извънредно заседание общинската транспортна комисия обсъди причините за лошото финансово състояние на софийския трамваен транспорт. Комисията реши, че са необходими мерки за стабилизиране на дружеството, а утре, 14 декември, Надзорният съвет на Общинската агенция за приватизация да вземе ясно решение дали да се спре приватизирането на трамвайния завод.

По време на извънредното заседание на общинската транспортна комисия председателят на Борда на директорите на „Трамкар” Андреас Енгибаров каза, че дори членовете на управителния съвет не са получавали заплати от август, което предизвика недоумение сред членовете на комисията. Енгибаров не можа да отговори ясно и конкретно на поставения въпрос по каква причина в завода не се раздават възнаграждения, като потърси обяснение в липсата на поръчки и дълга от 240 000 лв. от „Столичен електротранспорт”. Тези негови твърдения бяха опровергани от главния счетоводител на електротранспорта с документи, според които дружеството няма нито лев задължения към вчерашна дата.

На 14 декември ще има заседание на Борда на директорите на трамвайния завод, по време на което ще се анализира финансовото състояние на дружеството, мерки за стабилизирането му и ще се избира временен директор, допълни Енгибаров.

От транспортната комисия към СОС беше предложено в най-скоро време градският парламент въз основа на скандала с „Трамкар” да вземе решение за пълна ревизия на всички дружества и фирми с общинско участие.