Прокурор е вторият кандидат за шеф на Националната следствена служба
Прокурор е вторият кандидат за шеф на Националната следствена служба / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокурор е вторият кандидат за шеф на Националната следствена служба
57709
Прокурор е вторият кандидат за шеф на Националната следствена служба
  • Прокурор е вторият кандидат за шеф на Националната следствена служба

Прокурор от Върховната касационна прокуратура е вторият кандидат за шеф на Националната следствена служба. Евгени Диков беше предложен от петима членове на Висшия съдебен съвет. Той работи в Специализираното звено за борба с организираната престъпност към ВКП и е отговарял за множество знакови дела.

Във вторник ВСС издигна кандидатурата на досегашния директор на Следствието Бойко Найденов за втори мандат. Сегашният му изтича на 12 ноември. Кандидатурата на Евгени Диков беше издигната неочаквано, като до последно се смяташе, че Бойко Найденов ще е единственият кандидат за поста.

Членът на ВСС от квотата на следователите Румен Георгиев обясни защо издига Диков: „Принципът, че не може да има състезание с един кон. Евгени Диков е в равна степен и прокурор, и следовател според мен. Още повече, че той в момента също е в прокуратурата. Основното му занимание е разследващ прокурор. Аз поначало съм оптимист за съдбата на следствието, защото ми се струва, че разследващите магистрати са полезни на обществото и тази кауза скоро ще бъде оценена по достойнство, защото мина достатъчно време, докато пробвахме другата теза, че това е излишна професия".

Все още не е ясно кога ще се проведе изслушването на претендентите за шеф на следствието. Името на Найденов беше спрягано и за нов главен прокурор, но явно кандидатурата му няма да бъде издигната за поста.