Прокуратурата знае къде са част от милионите, Георги Енев още мълчи
Прокуратурата знае къде са част от милионите, Георги Енев още мълчи / снимка: Пресцентър на МВР-Пловдив
Галин Гаврилов
55006
Галин Гаврилов
Георги Енев мълчи, не казва къде е бил и къде са парите
Темата обобщава Тина Ивайлова
  • Галин Гаврилов
  • Георги Енев мълчи, не казва къде е бил и къде са парите
  • Темата обобщава Тина Ивайлова

От прокуратурата в Пловдив признаха, че от седмица знаят къде се намира малка част от открадната от Георги Енев сума.

„Знаем къде е една много малка част от откраднатата сума. Пазим в тайна тази информация от седмица. В неделя, когато ще се разглежда искането за постоянна мярка „задържане под стража” на Георги Енев, ще бъдат оповестени подробности”, съобщиха за Дарик от Окръжна прокуратура.

Охранителят-милионер Георги Енев, който се предаде в четвъртък следобед, продължава да мълчи. От 17.30 ч. вчера Енев, който на 22 юни в Пловдив открадна 1,5 млн. лева от управлявания от него инкасов автомобил, превозващ пари на няколко банки, и изчезна с тях, не е дал никакви обяснения за това къде се е укривал, както и къде са парите.

33-годишният мъж има процесуално право да не говори, като това не носи негативни последици за него, обясни зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов. Адвокатът на Енев Георги Кутрински отказа коментар по случая.

Разследващите продължават да работят по версията, че Енев е имал съучастник, но на този етап няма никакви доказателства за това. Когато се е предал, Енев е бил видимо спокоен, каза прокурор Гаврилов.

От времето, през което е успял да се придвижи до Прокуратурата след обаждането на неговия адвокат - между 16.00 и 17.00 ч. в четвъртък, охранителят е бил или в Пловдив, или в околностите на града. Стана ясно и че беглецът се е укривал в страната.

Според близките на охранителя-милионер в село Манолско Конаре неговият баща - Тодор Енев, го е склонил да се предаде. Бащата работи от 20 години в Германия, но когато чул, че издирват сина му, се прибрал в страната и склонил младия мъж да се предаде. Роднини споделят, че връзката между бащата и сина била много силна.

Близки на фамилията споделят още, че Тодор Енев изпращал от Германия пари на сина си. Хората в селото недоумяват защо тогава на младия мъж са му трябвали пари и допъскат, че Енев е бил подведен да открадне крупната сума. Според една от лелите на Георги обаче, самият той „е лаком за пари”.

Съседите в Манолско Конаре разказват още, че познават Енев като добро момче. Той обаче не бил идвал в селото от февруари месец, когато починал дядо му. Никой там не бил виждал в последно време и бившата му съпруга, с която бил разведен от две години.

Мярката за неотклонение на Енев, който е задържан за 72 часа, ще се гледа в неделя. Не е ясно дали той се е свързал с близките си, докато е бил в неизвестност. Предстои те да бъдат разпитани отново.

За престъплението, в което Георги Енев е обвинен, е предвидено наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. Ако той върне парите, то може да бъде намалено до 8 години затвор.

Георги Енев изчезна след обира на 22 юни и беше обявен за издирване. Полицията започна мащабно разследване. Според разпространената информация двама свидетели видели как
Енев прехвърля торбите с парите от инкасо автомобила в личния си „Опел Кадет" на ул. „Петрова нива" в Пловдив. Охранителят се преоблякъл на място и веднага избягал с колата си.

Има данни, че в нарушение на изискванията Енев и негови колеги неведнъж са спирали по маршрута си, стана ясно още от информацията на полицията. Затова и колегата на Георги не се е усъмнил в петък, когато той го помолил да слезе да му купи дюнер. След това изчезнал в пресечките на бул. „Никола Вапцаров" в пловдивския квартал „Кючук Париж".