Прокуратурата започна разследване срещу квесторите в КТБ
Прокуратурата започна разследване срещу квесторите в КТБ / снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в „Корпоративна търговска банка" АД Елена Костадинчева и Станислав Лютов, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването срещу тях е за това, че в периода от ноември 2014 година до 26 март 2015-а, в качеството им на квестори умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка със запазване на повереното им имущество на банка „КТБ"АД.

Вложители в КТБ преправили договорите си, за да вземат гарантираните 100 000 евро

От това са последвали значителни щети за банката, престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, се казва в съобщението на прокуратурата.

Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

Пострадали от КТБ: Искаме наказателна процедура срещу България

Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори.

Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза.