Прокуратурата внесе обвинение срещу Пилето
Прокуратурата внесе обвинение срещу Пилето / netinfo
Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт от 607 страници срещу Николай Методиев – Пилето и още 18 души. Сред тях са четирима митничари от митнически пункт Калотина и шестима митничари от Кулата.

Делото срещу тях е за контрабанда на 278 ТИР-а със стоки за над 3,5 милиона лева през Калотина и Кулата през 2002 и 2003 година.

Методиев е обвинен за контрабанда на 108 ТИР-а с китайски стоки, влезли в България през Калотина, и 170 ТИР-а, влезли Кулата.

Според схемата стоките са се товарили в Солун, влизали са през Кулата или Калотина, където изчаквали точно определена смяна митничари, които са сменяли оригиналните гръцки автоматични пломби, с които са запечатани ТИР-овете, с оловни пломби, без да проверяват стоките. На път за вътрешната митница камионите минавали през склад в Горни Богров. Там се разпломбирали и на мястото на китайските стоки се товарили евтини строителни материали, като така се спестява мито. Контейнерите винаги са минавали през едни и същи митничари.

Сред обвиняемите заедно с Пилето са четирима митничари от трета смяна на митница Калотина и шестима митничари от Кулата. В групата е и Ангел Ангелов, който се слави като личния митничар на Пилето и през който са минали поне 170 ТИР-а. Заради Пилето тогава бяха уволнени шестима антимафиоти от сектор "Стокова контрабанда" и двама полицаи от охранителния сектор на СДВР.