Прокуратурата в Пловдив да се самосезира след призив за неплащане на данъци
Прокуратурата в Пловдив да се самосезира след призив за неплащане на данъци / netinfo

Прокуратурата да се самосезира след призива на адвокат Екимджиев пловдивчани да бойкотират плащането на местни данъци и такс, апелира кметът на Пловдив Славчо Атанасов. По-рано сутринта пред Дарик радио известният правозащитник заяви, че местната власт е нарушила обществения договор и българските закони с отказа си да изпълни задълженията по почистването на Пловдив от снега.

Според Екимджиев адекватрата реципрочна мярка е завеждане на граждански съдебни искове срещу общината и отказ от плащане на данъци. Кметът на Пловдив оспори, че общинската администрация е абдикирала от задълженията си за снегопочистването. Пловдивчани са разумни и отговорни хора и призивът на Асоциацията на Екимджиев да не се спазват общинските наредби и да не се плащат данъци и такси едва ли ще бъде приет сериозно, коментира кметът и подчерта, че няма голям град в България, който да не е бил скован от поледиците.

Атанасов заяви, че в сравнение с други градове на страната местната власт не е допуснала да бъдат блокирани градския и обществен транспорт. Според Екимджиев обаче тя не е изпълнила задълженията си да направи улиците освен походими, и безопасни за живота и здравето на пловдивчани.

Компетентната прокуратура – Районната – ще направи проверка и ще огласи резултатите от нея, заяви пред Дарик апелативният прокурор Росен Димов, до когото е адресирано Отвореното писмо на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, оглавявана от Екимджиев. Все още не съм видял писмото и не мога да коментирам, но прокуратурата никога не се е крила от проблемите на хората, добави магистратът.