Прокуратурата ще образува дело срещу шефа на Столичния електротранспорт
Прокуратурата ще образува дело срещу шефа на Столичния електротранспорт / netinfo
Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу директора на общинското дружество "Столичен eлектротранспорт" Йордан Василев. Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов. Това е второ дело по аферата “Трамкар”, образувано само 2 дни след разследването срещу Христоско Вретенаров. Прокуратурата ще проверява директорите на всички общински фирми.

Разследването срещу Йордан Василев е образувано по публикации в пресата, където той обяснява, че е дал 10 000 лв. от парите на общинското дружество на Христоско Вретенаров, за да си плати дълговете от хазарт. Вретенаров обаче издал фактури за тях като за служебен заем за фирма “Трамкар”.

„Образувано е дело по член 103. С чужди пари раздавал лични заеми. Едното касае присвояване от една фирма, другото касае от друга фирма”, каза Кокинов.

Съпругата на Василев – Симона ще бъде разпитана по делото срещу Вретенаров. За нея до момента са открити данни, че еднократна сума е постъпила по сметка на фирмата й “Виртуален свят”. Градският прокурор обясни, че ще се проверяват и шефовете на всички общински фирми. Утре в Дирекцията на полицията ще бъде разпитан Йордан Василев. Главният прокурор Борис Велчев коментира, че „тенденцията, която наблюдаваме, е много тревожна. Делото „Топлофикация” ще влезе в съда следващата седмица, ако предявяването на материалите по него и разследването по присвояването е приключило. Второ – имаме дело срещу бившия директор на озеленяването. То ще влезе в съда до месец”.

Главният прокурор допълни, че има обвинителен акт и срещу бившия директор на ВиК – София. Това показва според Борис Велчев, че проблемът с финансовата и правна дисциплина на директорите на общински фирми е драматичен.

Цялото интервю с градският прокурор на София Николай Кокинов чуйте в прикачения звуков файл.