Прокуратурата се отказа от протеста на оправдателните присъди по САПАРД
Прокуратурата се отказа от протеста на оправдателните присъди по САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата се отказа от протеста на оправдателните присъди по САПАРД
58912
Прокуратурата се отказа от протеста на оправдателните присъди по САПАРД
  • Прокуратурата се отказа от протеста на оправдателните присъди по САПАРД

Прокуратурата е оттеглила протеста срещу оправдателните присъди на бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, основни подсъдими по делото САПАРД. Изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов хвърли вината за това на обвинителя от Софийската апелативна прокуратура Стойчо Ненков, на когото процесът е бил разпределен.

Въпреки препоръките на Върховната касационна прокуратура той оттеглил протеста в последния момент. Найденов добави, че ще изпрати искане до Върховния касационен съд за възобновяване на досъдебното производство.

САПАРД е едно от делата, гледани с голям интерес от Европейската комисия. На втора инстанция Николов и Стойков бяха оправдани, въпреки че на първа инстанция Николов получи 10 години затвор.

Бойко Найденов каза, че вече е разпоредил проверка на Ненков: „Това, което до момента е установено от отдел „Инспекторат" от Върховна касационна прокуратура, ми дава основание да изпратя материалите на ръководителя на Апелативна прокуратура-София за започване на дисциплинарно производство, както и изпращане на материалите в Софийската градска прокуратура за преценка и започване на досъдебно производство за извършено престъпление, а именно възпрепятстване на правосъдието от страна на прокурор Ненков".

Стойчо Ненков обаче не е оттеглил протеста си срещу останалите подсъдими. Самият той каза, че основава решението си на вътрешно убеждение и въобще не се притеснява от проверките срещу него: „Делото е провалено изначално и сега вероятно искат да има някой виновен. С принципните си позиции, които съм ги отстоявал с добре написани прокурорски актове, съм дразнел доста хора. Не се смущавам от нищо. Имам здравна нервна система".

От Върховния касационен съд ще зависи дали да върне делото в начален етап или да не се съобрази с исканията на прокуратурата за възобновяването му.

Марио Николов и Людмил Стойков отговарят за изпирането на близо 7 милиона евро по програма „САПАРД".