Прокуратурата разследва бившия областен управител на София заради Царските конюшни
Прокуратурата разследва бившия областен управител на София заради Царските конюшни / БГНЕС, архив

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев, съобщиха от прокуратурата.

Пенев подаде оставка и се раздели с поста се заради скандалната сделка с „Царските конюшни" в центъра на София.

Лиляна Павлова поиска сделката за „Царските конюшни" да бъде обявена за нищожна

„В качеството си на управляващ държавната собственост на територията на областта, Пенев съзнателно е сключил, от името и за сметка на държавата, неизгодна сделка, като се e разпоредил с имоти частна държавна собственост и от това е произлязла значителна вреда за българската държава", посочват в съобщението от прокуратурата.

Основен предмет на разследването са три договора от 8 юли 2016 г., сключени от областния управител и "Евротрансбилд" ЕООД, с които е прекратена съсобствеността между държавата и търговското дружество.

Борисов сезира прокуратурата за скандалната сделка с "Царските конюшни"

"С тези договори Пенев е продал на „Евротрансбилд" идеални части от поземлен имот с площ 1376 кв.м. в София, бул. "Княз Александър Дондуков" № 58, идеални части от поземлен имот с площ 762 кв.м. в София, бул."Княз Александър Дондуков" № 56 и идеални части от поземлен имот с площ 1191 кв.м. в София, бул. "В.Левски" № 106", уточняват от държавното обвинение.

В хода на разследването, освен събиране на доказателства за тези сделки, ще се изискат и проверяват всички договори за разпореждане с имоти, държавна собственост или идеални частни от такива имоти, сключени от Пенев в качеството му на областен управител, допълват от прокуратурата.

Държавата ще атакува в съда сделката за "Царските конюшни"

Разпоредено е да се изискат и всички договори за придобиване и наемане на движими вещи, както и сделки за доставки и услуги, за които са използвани държавни средства по нареждане на бившия областен управител.

Веселин Пенев подаде оставка след разкритията на левицата, че 7 и половина декара в идеалния център на столицата са продадени на безценица.

От прокуратурата заявяват, че разследването ще продължи два месеца.