Прокуратурата прочете в експертизата за бебето, че може да е родено живо
Прокуратурата прочете в експертизата за бебето, че може да е родено живо / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата прочете в експертизата за бебето, че може да е родено живо
36485
Прокуратурата прочете в експертизата за бебето, че може да е родено живо
  • Прокуратурата прочете в експертизата за бебето, че може да е родено живо

Съдебно-медицинската експертиза по случая със смъртта на недоносеното бебе в Горна Оряховица е постъпила в Окръжна прокуратура Велико Търново. От там подчертават, че според точка четвърта на заключението, заради проведената реанимация е невъзможно с категоричност при морфологичното изследване да се определи дали плодът е извършвал дихателни движения, т.е дали е живороден.

Причината са констатирани разкъсвания на междуалвеоларни прегради и алвеоларни кръвоизливи на фона на неразгънат белодробен паренхим. „Пояснението се прави във връзка с повишения медиен интерес към разследването, водено срещу виновните лица, които в периода 28-30 ноември умишлено са причинили смъртта на новородено дете в болницата в Горна Оряховица”, подчертават от Окръжна прокуратура Велико Търново.

Предстои анализиране на експертизата заедно с другите доказателства по делото, събрани до момента. Последващите действия по разследването ще бъдат съобразени с доказателствената съвкупност и със закона, съобщават от прокуратурата.

Вчера пред Дарик проф. Тодор Чернев, един от петимата лекари, направили аутопсия на плода, категорично заяви пред Дарик, че бебето е било родено мъртво. Той заяви, че това е доказано с хистологични проби.  

Заключенията на петимата медици, изготвили експертизата, са, че категорично не става въпрос за убийство на новородено - за което бяха заподозрени четирима лекари от Горна Оряховица.

Когато скандалът избухна е прикова общественото внимание вътрешният министър Цветан Цветанов прочете от парламентарната трибуна разговори между лекарите, събрани чрез СРС-та. Тогава той заяви, че бебето е умъртвено умишлено. „Това, което в момента ви прочетох, ако вие не можете да си направите извода какво се е случило в тази болница; как едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е дадено шанс и не са положени необходимите усилия, аз само искам да ви пожелая едно: да не ви се случва подобен случай на вас или на ваши близки”, коментира тогава вътрешният министър.

След като чу СРС-тата пък здравният министър Стефан Константинов заяви, че го е срам от лекарите в Горна Оряховица.

Новини от Велико Търново