Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд (ВКС) да върне за ново разглеждане делото за смъртта на 7-годишната Моника от пазарджишкото село Братаница.

Детето загина през 2021 г., след като беше ударено на пешеходна пътека от бившия служител на ГДБОП Владимир Панайотов.

Мъжът първо беше осъден на 4 години и 8 месеца затвор, а след това наказанието му беше променено на 3-годишно, условно.

Днес пред съда той поиска присъдата му да бъде потвърдена, а към настояването на прокуратурата за връщане на делото на Пловдивския апелативен съд се присъединиха и родителите на малката Моника.

По-рано през деня родителите и близки на загиналата седемгодишна Моника протестираха пред Съдебната палата в София. Събралите се носеха плакати с искания за справедливост

БТА

Тази година, на първа инстанция, Окръжният съд в Пазарджик осъди Панайотов на четири години и осем месеца затвор и го лиши от право да управлява МПС за шест години. Той се призна за виновен по всички факти и обстоятелства, събрани като доказателства. 

Експертиза показа, че Панайотов е карал със 73 км/ч. при разрешени 50 км/ч в населеното място, а детето е издъхнало няколко минути след инцидента заради причнена тежка гръбначно-мозъчна травма.

Втората инстанция обаче намали присъдата на мъжа и той получи три години условно с четиригодишен изпитателен срок, забраната да шофира бе намалена с две години. Панайотов бе осъден и на пробация за четири години.

Делото пред върховния съд е по протест на прокуратурата и жалби на семейството на прегазеното момиченце.
Димитър Абрашев, БТА, БГНЕС