Прокуратурата поиска 18 месеца условно за бившия губернатор с незаконното барбекю
Прокуратурата поиска 18 месеца условно за бившия губернатор с незаконното барбекю / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Условна присъда за бивш областен управител поиска Окръжната прокуратура в Разград.

Наско Анастасов е подсъдим по дело за безстопанственост. Според държавното обвинение той е подписал два договора за извършване през 2007-2008 г. на строително-монтажни работи в хижата на Областна администрация в местността "Пчелина" край Разград на навес и външен кухненски блок, също и на протокол за приемане на обектите, без да е извършен контрол върху дейността.

Общата стойност на строителните работи е 14 160,91 лв., изпълнителят е фирма "Хранкомерс", чийто представител в Разград е Добрин Добрев. По време на извършеното престъпление той е председател на Общински съвет-Разград и съпартиец на Анастасов в Политическо движение "Социалдемократи". За барбекюто нямало и строително разрешително, установило държавното обвинение.

След ремонта, непосредствено преди края на мандата на тройната коалиция, хижата беше продадена на частна фирма. Тази сделка не е част от обвинителния акт, но продажбата беше спомената в пледоарията на прокурор Росица Георгиева. Тя коментира, че разходите, направени за барбекюто и навеса, не са оправдани непосредствено преди подобна сделка. Хижата е продадена на цена 116 лв./кв.м., а 1 кв.м. от беседката е струвал на държавния бюджет 536 лв.

Георгиева пледира за условна присъда от 1 година и 6 месеца с отлагане от 3 години.