Прокуратурата образува три досъдебни производства за ощетяване на МО
Прокуратурата образува три досъдебни производства за ощетяване на МО / cнимкa: Sofia Photo Agency

Софийската окръжна военна прокуратура образува три досъдебни производства срещу началника на Военна академия „Георги Сава Раковски” ген.-майор Евгени Манев, заместник началника на направление „Финанси” при Главния щаб на Сухопътни войски подп. Димитър Ватралев, и срещу други виновни длъжностни лица от Министерството на отбраната. Това съобщиха от прокуратурата.

Трите дела са образувани след проучване и анализ на получени от Министерство на отбраната материали и след извършени проверки във военна прокуратура. Те са образувани по текстовете за военно длъжностно престъпление. Шефът Военна академия ген.-майор Евгени Манев се разследва за неизпълнение на служебни задължения и злоупотреба със служебно положение при сключване на договори с фирми за строително-монтажни работи, в резултат на което са настъпили щети за Министерство на отбраната в размер на около 130 000 лева. "Аз не съм прочел нищо и не мога да коментирам нищо. Нека да прочета и тогава ще коментирам", каза пред Дарик Манев.

Подп. Димитър Ватралев, заместник началник по финансите на Главния щаб на Сухопътни войски се разследва за превишаване на власт при сключване на договори за компютърни конфигурации, от Министерство на отбраната е ощетено с около 35 000 лева.

Третото дело е срещу виновни длъжностни лица от военното министерство за допуснати нарушения при процедури и отдаване на разпореждания с недвижими имоти, собственост на Министерство на отбраната, в резултат на което МО е ощетено с около 10 милиона лева.