Прокуратурата иска втора експертиза за смъртта на митрополит Кирил
Прокуратурата иска втора експертиза за смъртта на митрополит Кирил / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Прокуратурата изиска втора съдебно-медицинска експертиза за смъртта на варненския митрополит Кирил".

Това съобщи за bTV окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Целта е да се види имал ли е дядо Кирил заболявания, които са му "помогнали" да се удави.

"Тази експертиза е по писмени данни и документи. Той е човек, който се е грижел за себе си - ходел е на прегледи и изследвания, за което има документи. При аутопсията намерихме морфологични данни за удавяне и не намерихме данни за причинени други увреждания, различни от промените при удавяне. По този начин, казано категорично, няма какво друго да добавя", коментира доц. д-р Добринка Радойнова, експерт от Съдебна медицина.

"Ако някой е искал да си разчисти сметките, би могъл да го направи по друг начин - например, да му предложи материални облаги освен да го премахне от пътя си", обясни богословът и преподавател проф. Иван Желев.

Различните версии за смъртта будят подозрения, че има факти, които се укриват.

"Лично аз не вярвам, че се е удавил. Това е доста съмнително твърдение и това, което съм чувал около смъртта му, ме навежда на мисълта, че не е случайно и че е бил убит", твърди църковният настоятел Венцислав Димитров.

Според окръжния прокурор експертизата ще бъде готова скоро, след което ще бъде приключено и разследването, допълва „Труд".