Прокуратурата иска постоянен арест за ядрото на „Наглите”
Прокуратурата иска постоянен арест за ядрото на „Наглите” / снимка: Sofia Photo Agency
Зам. главният прокурор Бойко Найденов
24482
Зам. главният прокурор Бойко Найденов
  • Зам. главният прокурор Бойко Найденов

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на не повече от осем души от групата за отвличания. Срещу тях са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, занимаваща се с отвличания.

Обвинените ще отговарят и за похищения с цел откуп по особено мъчителен за жертвата начин. Това са ръководилите в най-голяма степен отвличанията. Сред тях са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Тони Хамстера. Останалите задържани от групата бяха пуснати с по-леки мерки за неотклонение.

Обвиненията, които прокуратурата е повдигнала, са по случаите с отвличанията на Румен Гунински-Младши и Михаил Краус, тъй като по тях обвинението разполага с най-железни доказателства.

По настоящето законодателство обвинените могат да получат около 20 години лишаване от свобода. Мярката ще се гледа в събота при закрити врата поради наличието на СРС-та по случая.

"На голям брой от "Наглите" няма да им бъде поискана мярка „задържане под стража", защото не са извършили това престъпление, за което говоря. Тези хора бяха задържани, доколкото имаха връзка с основната група, ядрото, на извършителите и подозирахме, че в тях можем да намерим доказателства конкретни за престъпна дейност. Те са криминален контингент, имаха пряк контакт с тях и подозирахме, че укриват вещи. Това, което събрахме и конкретизирахме, с тяхна помощ установихме факти и обстоятелства, които ни дават основания да повдигнем обвинения на конкретните извършители на деянието. Ядрото, престъпната група са 5-6 човека, останалите ги подозирахме в съпричастност и се надявахме, че при тях ще намерим следи и доказателства. Факт е, че намерихме много неща, за други свидетелстваха", коментира пред Дарик зам. главният прокурор Бойко Найденов.