Прокуратурата глоби експерт, бавел заключение по експертиза
Прокуратурата глоби експерт, бавел заключение по експертиза / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Експертът, който бави обобщението на втората експертиза по случая с „бебето от фризера”, е глобен за втори път. Финансовата санкция е в размер на 500 лева, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Велико Търново Катя Лещакова.

Глобеният медик е сред деветимата експерти, на които в началото на 2011 г. Окръжната
прокуратура постави 20 задачи, за да се изясни дали лекари умишлено са умъртвили недоносеното бебе на 17-годишна ученичка от Лясковец. Заради смъртта на бебето в края на ноември 2010-а бяха арестувани четирима лекари от горнооряховската болница, а след разразилия се скандал министърът на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов прочете пред парламента разговори между медиците, записани със специални разузнавателни средства.

Първата експертиза показа, че в случая става дума за израждане на мъртъв плод и лекарите нямат вина. След нея обаче прокуратурата реши да възложи на деветима души
допълнителна експертиза. Тя е готова от средата на миналата година, но заключение все още не е изготвено. Именно експертът, отговорен за забавянето, е глобен за втори
път.

В случай, че и тази експертиза оневини лекарите, прокуратурата трябва да прекрати разследването след представянето й заради липса на престъпление.

Новини от Велико Търново