“Направени са 28 проверки, от ДНК-тестовете става ясно, че децата са разменени”. Това заяви Иван Стефанов, заместник-районен прокурор на извънреден брифинг относно разменените бебета в болница Шейново

“Стана ясно, че при изписването номерата на децата са съответствали, но тези на родителите не са били верни.

Разпитани са в рамките на седмица 28 души, взети са биологичен материал от двете майки на децата, действително от ДНК експертизата стана ясно, че родителите вписани в акта за раждане на двете бебета не съответстват. Към настоящия момент делото отново е върнато към полицията, като са назначени още проверки. Тепърва ще става ясно кога е станала размяната”, заяви още заместник прокурорът. “Децата в момента се намират при майките, при които са били изписани. Тепърва ще се изяснява дали умишлено децата са били разменени”, обясни още заместник-районният прокурор Стефан Иванов.

По-рано през деня стана ясно, че Агенция "Медицински надзор" започва проверка в АГ болница "Шейново", за която има сигнал, че е изписала разменени бебета. Освен Агенцията, проверки се извършват и от страна на прокуратурата, и от страна на Столичната община.

"Виновните ще бъдат наказани", увери заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

„За случая бяхме уведомени от медиите, веднага беше назначена проверка със заповед. Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако досега те не са сезирани досега. Много важно за нас е да възстановим доверието, защото системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка“, посочи Барбалов.
БГНЕС