/ DarikNews.bg, Архив
Районна прокуратура във Враца е започнала досъдебно производство за откритите днес опасни отпадъци, съхранявани не по установения ред в приземен етаж на сграда, намираща се на ул. "Околчица" в града. Това съобщиха от прокуратурата.

Сградата е склад на бившия военен завод "Гаврил Генов" във Враца, който не работи повече от 20 години. Опасните вещества бяха открити днес при проверка по сигнал от експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите и служители на Областна дирекция на МВР. По предварителни данни в няколко сандъка, оставени в склада неизвестно кога, се съхраняват кутии с неизвестно вещество.

Отцепиха района около бивш военен завод заради опасни вещества във Враца (ВИДЕО)

Следствието е срещу неизвестен извършител за съхраняване не по установения ред на опасни вещества или смеси, като с това е създадена опасност за живота или здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди за околната среда.

Днес е извършен първоначален оглед на склада, взети са необходимите мерки за охрана и обезопасяване на намерените вещества заедно с компетентните органи от МВР, допълват от прокуратурата. Работата по разследването на произхода отпадъците и установяване на собственика им, както и тяхното премахване продължава.
БТА