Производители от Гоцеделчевско ще палят тютюневи бали в знак на протест
Производители от Гоцеделчевско ще палят тютюневи бали в знак на протест / снимка: DarikNews.bg, архив
Производители в Сатовча ще палят тютюневи бали в знак на протест
69531
Производители в Сатовча ще палят тютюневи бали в знак на протест
  • Производители в Сатовча ще палят тютюневи бали в знак на протест

С горене на тютюн, блокиране на пътя за Гоце Делчев и спиране на децата от училище, тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско излизат утре на ефективен протест срещу ниските цени на изкупуване на тютюн. Това заяви пред Дарик кметът на Сатовча Арбен Мименов, който оглавява и Сдружението на тютюнопроизводителите. Мименов допълни, че основните искания на производителите са увеличение на изкупната цена на тютюна и по-разнообразно предлагане от страна на купувачите.

Точно в 10.00 ч. ще започнат утрешните протести на тютюнопроизводители от Гоцеделчевския район.

„Утре в селото в 10.00 ч. на площада, и в околните села, ефективни протестни действия с палене на тютюн, спиране на пътя за Гоце Делчев и спиране на децата за неопределено време от училище”, каза кметът на Сатовча и председател на Сдружението на тютюнопроизводителите Арбен Мименов повече за протестните действия.

Сред исканията на тютюнопроизводителите Мименов посочи ниската изкупна цена и липсата на конкурентни оферти от страна на фирмите. „Фирмите да чуят действително сериозността на проблема. И да започнат да сложат комисии във всички населени места, както е било във всяка кампания. Най-смущаващото, което е видно и за обикновения човек, е, че цените са еднакви на всички фирми. Една вафла опакована от една марка в различни магазини е с различни цени. Тук - толкова експертно мнение на всички фирми как се получава. На толкова разнороден тютюн цената да е еднаква”, заяви още той.

По думите на Мименов протестните действия няма да спрат, докато управляващите не излязат с ясна позиция по отношение на ниските цени на изкупуване на тютюн.