Произвеждаме плаващи хотели във Варна
Произвеждаме плаващи хотели във Варна / netinfo

1000 нови работни места ще бъдат разкрити във варненското поделение на ТЕРЕМ - "Флотски арсенал", по съвместен българо-шведски проект за изграждане на плаващи казина, острови, хотели, както и за производство на детайли за космически совалки. Това обяви министърът на отбраната Веселин Близнаков преди началото на правителственото заседание.

България ще участва с апортна вноска в смесено дружество с шведската "Океаник криейшънс", която притежава технологията за изграждане на казината и островите от специален композитен материал. Във варненския флотски арсенал ще се работи по разсекретена преди няколко години военна технология.

„Ще се инвестират 60 млн. евро в това производство в следващите години. Ние участваме с терен. Това е най-значимата инвестиция на Швеция в България и поставя началото на много сериозно икономическо сътрудничетсво между двете страни”, обясни Близнаков.

В следващите дни ще бъда регистрирано съвместното дружество, каза още министърът на отбраната. В началото ще се обучават български специалисти в Швеция, след което ще бъде доставено оборудването. Близнаков не скри, че България е била предпочетена за производството заради по-евтината работна ръка.