Програма за ранно откриване на рак е пред провал
Програма за ранно откриване на рак е пред провал / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ако срокът за изпълнение на програмата за ранно откриване на три вида рак сред българското население "Спри и се прегледай" не бъде удължен с една година, проектът е обречен на провал.

Това стана ясно от думите на здравния министър д-р Таня Андреева.

Тя уточни, че програмата е използвана неефективно и неорганизирано, срокът за нейното изпълнение е удължаван 4 пъти досега и изтича в края на годината.

Министърът допълни, че повереното й ведомство полага всички усилия да удължи този срок, за да не изгубим заложените в проекта евросредства, които възлизат почти на 20 милиона лева.

"Ако обаче не ни разрешат отсрочка, тогава ще разработим национална програма от типа на провалилата се "Спри и се прегледай", допълни д-р Андреева.

Мнението тя изрази по време на дискусия в Парламента по темата за рака на гърдата, ранната диагностика на който е една от заложените цели в обречения проект.

По време на дискусията стана ясно, че през следващата година новооткритите случаи с рак на гърдата у нас се очаква да са около 4000, като една четвърт от тях ще бъдат диагностицирани в късен стадий на заболяването.

Данните показват, че все повече намалява възрастовата граница на пациентките, при които се открива рак на млечната жлеза, а заболяването от своя страна заема 25% от всички онкологични заболявания, срещани при жената.