Програма предвижда намаляване на популацията на уличните кучета в София
Програма предвижда намаляване на популацията на уличните кучета в София / cнимкa: Sofia Photo Agency

Постепенно намаляване на популацията от безстопанствени кучета и изтеглянето им в приюти, увеличаване на броя на регистрираните домашни кучета, повишаване на постъпленията от такса "куче" и преброяване на популацията от безпризорни кучета са количествените подобрения, посочени в "Програмата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Столичната община - 2008-2011 г.". Програмата е внесена за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет от зам.-кмета по екология Мария Бояджийска.

Тригодишната програма е съобразена със Закона за защита на животните, за ветеринарномедицинската дейност и становището на Световната здравна организация. В програмата се посочва, че от 1-ви септември 2006 до 29-ти февруари 2008 г. общинското предприятие "Екоравновесие" е заловило общо 7123 кучета. От тях съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност са умъртвени 1123, придобити от граждани са 413, а кастрирани, обезпаразитени, ваксинирани и върнати по места са 5518 животни.

Според документа, големият брой безстопанствени кучета води до здравни рискове за хората, създава дискомфорт за населението, икономическа неефективност, свързана с големи разходи без реални резултати и тежко положение на самите животни, които страдат от болести, студ или са измъчвани, малтретирани и убивани от граждани.