Програма пази паметниците на културата
Програма пази паметниците на културата / netinfo

В резиденция “Евксиноград” край Варна се провежда Втората среща на Съвета на министрите на културата на Югоизточна Европа. Форумът е под председателството на министъра на културата на Република България проф. Стефан Данаилов.

Министрите се договориха да работят съвместно по програма за финансова помощ за опазване на паметниците на културата в Косово и Метохия. Програмата ще бъде представена пред Юнеско, както и пред Съвета на Европа.

Сред централните въпроси, разглеждани на форума, бяха регионалните инициативи в областта на културното наследство. Вследствие на Декларацията “Комуникация и наследство”, приета от президентите на Югоизточна Европа в Опатия, Хърватия, на 1 юни тази година, участниците приеха Стратегия за откриване, опазване, устойчиво използване и популяризиране на културните коридори на Югоизточна Европа и постигнаха съгласие върху свързания с нея План за действие.

Представителите на Съвета на Европа и Европейската комисия представиха съвместната си инициатива – Регионална програма за културно и природно наследство.

Министрите на културата се нуждаят от визия, но визия без конкретни действия си остава мечта, а пък действие без конкретна визия се превръща в кошмар. Под ръководството на вашия министър на културата имахме възможност да съберем на едно място визия и действие, за което сме изключително благодарни, каза Габриела Батаини-Драгони, генерален директор за образование, култура, наследство, младеж и спорт към съвета на Европа.

Визовият режим между държави, които се формираха след разделянето на бивша Югославия, също беше обсъден от министрите на културата.

Съветът на министрите на културата от Югоизточна Европа е създаден през март 2005г. в Копенхаген. В него членуват България, Албания, Гърция, Турция, Хърватия, Румъния, Сърбия, Черна гора и Македония. Председателството се осъществява за една година на ротационен принцип по азбучен ред. След приключване на албанското председателство, от 1 април 2006 г. България пое тази роля. Българското председателство ще завърши на 31 март 2007 г.