Проговори приятелят на Цвети Стоянова, от цял свят се молят за гимнастичката
Проговори приятелят на Цвети Стоянова, от цял свят се молят за гимнастичката / БГНЕС, архив

Хаштаг #prayfortsvetelina превзе социалните мрежи, където хиляди се молят за световната шампионка по художествена гимнастика Цветелина Стоянова. Преди три дни тя пострада тежко, след като се хвърли от шестия етаж.

Илиана Раева: На живот и смърт беше да убедя ансамбъла да играе

Трагедията обедини един от спортовете с най-голяма конкуренция, какъвто е художествата гимнастика. Медалистки от големи първенства използваха хаштага, за да изпратят пожеланията си за оздравяване на българката, пише "Стандарт".

Водачката в световната ранглиста Александра Солдатова помоли последователите си да споменат Цвети в молитвите си. Многократната световна и европейска шампионка Яна Кудрявцева също публикува снимка на Цвети. Израелката Нета Ривкин призовава Стоянова да се бори. Националният отбор на Украйна също публикува снимка на българското момиче с познатия хаштаг на официалната си страница. Гимнастичките от националния ансамбъл на Испания също споменаха Цвети в публикациите си.

Стотици обикновени хора, както и сайтове за художествена гимнастика, също споделиха хаштага.

Междувременно проговори и приятелят на Цветелина Стоянова футболистът Александър Любенов. Той запази мълчание в първите дни след инцидента с  гимнастичката, но всевъзможните интерпретации на личната трагедия накараха вратаря да проговори.

Разпитват близки и приятели на Цветелина Стоянова

„Едно момиче даде всичко най-добро за България, сега е време България да даде всичко най-добро за едно момиче. И както тя се постара да представи България с добра слава, нека сега не петним нейната слава“, призова Александър, цитиран от „24 часа“.

"Сега аз ще ви кажа коя е тя. Цвети е най-доброто момиче, най-силното и най-борбеното момиче, което съм срещал. Силен характер с чиста душа. Точно заради това тя и този път ще се пребори и няма да се предаде. А вие, хора, които се възползвате от злополуката, за да превърнете това в топ новина, сте безхаберници, които не осъзнавате тежестта на думите и тяхното влияние.

Всичко друго, написано от хора, които до вчера дори не знаеха коя точно е тя, е не само излишно, но и НЕКОРЕКТНО. Неистини използвани за привличане на обществено внимание.

Критично остава състоянието на Цветелина Стоянова

Тази борба е не само лична, тази борба е Национална. Стискайте палци и се молете!
Благодаря на всички, които от сърце се молят за нейното скорошно възстановяване. Благодаря и на всички, които са с нея", написа Александър Любенов.

Състоянието на гимнастичката остава много тежко, потвърждават от "Пирогов". 21-годишното момиче е настанено в Централна реанимация на болничното заведение. Тя има множество травми на опорно-двигателния апарат, но по-тревожно е състоянието на вътрешните органи.

От "Пирогов" са изпратили за консултация в "Александровска" всички рентгенови снимки на гимнастичката. Установено е, че тя има счупени прешлени, има съмнения дали е съхранена целостта на гръбначно-мозъчния канал. Цветелина Стоянова е в дълбока медикаментозна кома и е рано да се каже кога ще бъде извадена от нея, съобщават лекарите.