Прогноза за възможен по-силен трус всява паника сред хората
Прогноза за възможен по-силен трус всява паника сред хората / снимка: в. 24 часа

Прогноза за възможен нов трус, публикувана във в. „24 часа” днес, уплаши хората. Пред изданието сеизмологът проф. Бойко Рангелов коментира, че до две седмици е възможно да  удари по-силен трус, ако се сбъдне най-песимистичният сценарий. Според благоприятния вариант на експерта обаче земята постепенно ще се кротне.

Пронозата на експертът обаче само плаши хората, коментират читатели на DarikNews.bg. Лъжливите прогнози за трусове обаче могат да нанесат много повече щети, които да са съпоставими дори с тези от реален земен трус, споделят обикновените граждани.

„Всяко обявено предсказване на земетръсна катастрофа в последния момент, въз основа на краткосрочни предвестници, може да има „ефект на ядрен взрив” - паника и неконтролируем хаос с последствия”, не крият и екперти в областта.

Те от години опитват да разработят схеми за прогнозиране на земетресения. И до днес обаче не може да се говори за устойчиви успехи в научното прогнозиране на земетресенията, не е създаден и адекватен модел за оповестяване на наближаващата земетръсна опасност.

„След земетресението, което проф. Рангелов нарече „странно”, той представи и два възможни сценария за близкото бъдеще. Според песимистичния до две седмици може да удари по-силен трус. Жизнерадостната версия: до месец и половина афтършоковете да затихват и с това всичко да се размине. Ученият смята, че вероятността за оптимистичния вариант е по-голяма”, пише в статията.

Такова земетресение в района не се е случвало, обяснява пред вестника проф. Рангелов и допълва, че причината за труса е отместването на земен блок надолу. „В областта не били известни разломи, които да генерират толкова силно земетресение. Проявило се нещо, което в сеизмологията наричат „сляп разлом”. Изявата му не била на земната повърхност, а под седиментната покривка”, коментира сеизмологът.

Бойко Рангелов е сред изявените български учени в областта на сеизмологията, търсен и като партньор по международни програми. Специализирал е прогнозиране на трусове в Калифорния, САЩ. Ръководи български колективи в 10 европейски проекта по земетресения и цунами. Има над 260 научни публикации, монографии и студии.