Няма увеличение в броя на домовите кражби спрямо година по-рано. Това коментира пред NOVA Марио Киричков от СДВР. Причината за това са по-адекватните мерки, които хората предприемат за охрана на жилищата си.

„Хората, които най-често правят опити за домови кражби, са необразовани до средно образовани, без трудов стаж и със закостеняло престъпно самосъзнание”, уточни Киричков.

Въпреки ниското образование обаче, представителят на СДВР обясни, че обирджиите намират време да се образоват как да преодолеят определен тип брава.

По празниците Киричков посочи, че органите на реда очакват активизиране на контингента. По този повод СДВР ще предприеме действия по превенция на домовите кражби и друг вид престъпления. 

Нагли и въоръжени крадци обират домове, когато собствениците спят (ВИДЕО)

Той коментира и кражбите на автомобили, като уточни, че се отчита намаление и при този тип престъпления.

За да се спасят от ужаса да заварят апартамента си разбит, хората търсят различни варианти за да отблъснат и откажат крадците. Не всички обаче разчитат само на ключа, шпионката и стабилната врата. Все повече са тези, които отделят от месечния бюджет за специализирана охрана. Ако до преди години се смяташе, че апартаментите на ниските етажи са по-застрашени от кражби, сега ситуацията не е такава. Престъпните групи, особено ако са добре организирани, планират обира така, че да могат да се оттеглят бързо в случай на непредвидена ситуация.

„Обикновено на по-ниските етажи се цели безпроблемно проникване през отключени врати, прозорци. На по-високите етажи проникват по-специализирани престъпни групи”, обясни началникът на група „Престъпления против собствеността“ в ОД на МВР - Благоевград” ст. инсп Иван Гераков.

МВР: Крадците обират домовете преди обяд
 

В благоевградския регион в последните два месеца бяха регистрирани две крупни кражби – в Благоевград и Дупница. Общата задигната сума е около 1 милиона лева. Според източници на NOVA се работи по версия за организирана престъпна група, като и двете кражби са от апартаменти на високи етажи.

100-процентова защита от крадци не съществува, затова от полицията съветват гражданите да не държат големи суми пари в домовете си.

„Както и ценности, независимо дали притежават добре укрепени каси, с добри заключващи механизми, защото знаем, че има специализирани групи, които са тясно профилирани в безпроблемното проникване в жилищата и отключването на този вид каси”, предупреди ст. инсп. Гераков.

Крадци упоиха домашните любимци на семейство и обраха апартамента им в София (ВИДЕО)

Опасността да станем жертва на домашна кражба се увеличава около празниците, показва практиката. От полицията съветват да се внимава с активността в социалните мрежи, когато заминем на почивка.

„Да не споделят в социалните мрежи снимки или постове, които да подсказват за тяхната локация. Това би притеглило вниманието на престъпните групи, които биха набелязали техните жилища”, посочи началникът на група „Престъпления против собствеността“ в ОД на МВР – Благоевград.

Нещо много важно – ако усетите присъствие на крадец, докато сте вкъщи, по-добре е да не се опитвате да реагирате, защото това може да се окаже много опасно.

„Не бихме дали такъв съвет, по-скоро своевременно да се потърси помощ от органите на МВР, да се подаде сигнал и да се опита да види колкото се може повече детайли относно профила на извършителя, бъдещо оттегляне и да чака пристигането на органите на МВР”, каза инсп. Гераков.