/ ThinkStock/Getty Images
Премиерът Главчев настоява да се ускори дигитализацията на профилактичната здравна карта за деца и ученици и тя да е готова още тази година.

Това съобщи самият той по време на правителственото заседание.

Строг контрол: Започват проверки в училищните столове и бюфети

Служебният министър-председател посочи, че темата е актуална преди началото на новата учебна година, а дигитализацията на този документ ще премахне големия хартиен документооборот между учители, родители и педиатри.

"Струва си да положим усилия да облекчим големия обем от документи, който се движи между родители, учители и педиатри, за да може и там да достигнем европейско равнище", коментира Главчев.

Има ли опасна съставка в бонбоните и сладкишите, продавани у нас

„Смятам, че трябва да обърна сериозно внимание на три министерства – Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и Министерството на електронното управление, за да може да се дигитализира т.нар. профилактична здравна карта", допълни той.

Здравният министър Галя Кондева също коментира темата със здравните карти. "С Националната здравно - информационна система работим от няколко месеца по този въпрос и днес отново потвърдихме с министъра на електронното управление и с министъра на образованието, че ще направим съответните промени в системата, така че да можем до края на годината да реализираме проекта за профилактична карта", каза тя. Промяната касае и децата от детските градини, уточни Кондева. "Дигитализацията е процес, който е извършен по отношение на извинителните бележки, а по отношение на бележките за клинично здрави деца - модулът към Министерство на образованието е готов" допълни тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня