Професионалните шофьори ще сменят книжките си на пет години
Професионалните шофьори ще сменят книжките си на пет години / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Професионалните шофьори ще сменят книжките си на пет години
56631
Професионалните шофьори ще сменят книжките си на пет години
  • Професионалните шофьори ще сменят книжките си на пет години

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на пет години, това реши парламентът, като прие окончателно промените в Закона за българските лични документи. Досега валидността на свидетелствата за правоуправление в категориите „С” и „D” беше за период от 10 години, какъвто остава срокът на валидност на книжките от категория „B”.

Опозицията възрази, защото това ще увеличи разходите на въпросните водачи. Управляващите обясниха, че се съобразяват с европейска директива.

„Ако имаш категория „B”, ако имаш категория за друго и същевременно по-висока категория, колко години ще ти важи книжката”, попита депутатът от левицата и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев и допълни: „Не е задължително да караме хората на пет години да отиват до МВР и да си вадят ново свидетелство за управление. Нека да го контролираме. Нека, ако не издържат тези изпити, да им се отнеме свидетелството, но да караме хората на пет години да си сменят шофьорските книжки, извинете, това е най-малкото несериозно на този етап”, заяви Мутафчиев.

Анастас Анастасов от ГЕРБ каза, че самият той има категория „C”, която е придобил, когато е завършвал средното си образование. „Ако сега искам да се откажа от тази категория, не мога да се откажа само от нея, защото тя ми дава право да шофирам и МПС за категория „B”, имам право и за мотопед, и за трактор”, допълни той. Анастасов обясни, че въпросът е обсъждан с представители на МВР и това не е необходимо да заляга в закона, тъй като има наредба по въпроса и ще се реши там.

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на пет години
netinfo

От своя страна зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обясни, че промяната ще се извърши на 19 януари 2013 г. Всички онези, които подновят шофьорските си книжки за категория „C” и „D” до 19 януари догодина, ще имат шофьорски книжки, валидни десет години. Но ако си извадят шофьорска книжка категория „C” или „D” след тази дата, срокът с оглед неотменимия ни европейски ангажимент, ще бъде пет години, обясни Вучков. „Това е едни своеобразен призив, макар и неформален към българските граждани да си подновят шофьорските книжки за по-важните категории „C” и „D” до 19 януари 2013 г.”, каза още зам.-министърът.

300 000 шофьорски книжки са с изтекъл срок на годност и не са подменени, съобщиха от МВР след дебата в парламента. От ведомството припомнят, че управлението на моторно превозно средство с нередовен документ се санкционира по Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи.