България е на последно място в ЕС по брой на трансплантациите
"Не може да се каже, че това е негативна тенденция, просто няма достатъчно донори, за съжаление. Някъде по два донора на един милион души население се падат. Това са реалностите", това каза пред NOVA проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния център във ВМА.

Той допълни, че страната ни се движи в една права и донорите нито се увеличават, нито намаляват.

"Чернодробни трансплантации се правят между 8 и 10 годишно, не е достатъчно, поне 20 трябва да правим, за да бъдем в добра кондиция относно трансплантациите. Компенсира се с висок обем чернодробна хирургия в нашата клиника", добави медикът.

Според него българинът не е скептичен по отношение даряването на здрави органи, дори в последно време не е имало донорска ситуация, при която близките да откажат да даряват.

За проф. Владов проблемът е организационен и трябва да се решава. Той отбеляза, че и финансовият аспект също се нуждае от корекции.

По отношение на бежанците от Украйна проф. Никола Владов заяви, че разходите по грижата за здравето им се поема от Здравната каса, а засега няма случай някой от тях да е имал нужда от трансплантация. Когато това се случи, ще се обсъжда въпросът с Министерство на здравеопазването как да се процедира.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA