„Недопустимо е да се говори по такъв начин на високо ниво. И без това доверието в институциите се срива. Отиваме към масови оспорвания на изборите и ще заприличаме на САЩ”. Така проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване”, коментира пред NOVA думите на Румен Радев, който за пореден път обвини управляващите, че се опитват да си осигурят служебна победа на предстоящите избори.

Във вторник президентът наложи вето на част от текстовете в Изборния кодекс. Според държавния глава гласуването и с машини, и с хартия ще опорочи вота.

„Доверието в изборния процес у нас става все по-ниско. Това е по-големият проблем, а не промените в Изборния кодекс. Той се нуждае от цялостна ревизия, но това не бива да става преди избори. В случая с двойното хартиено и машинно гласуване създаваме затруднения на секционните избирателни комисии. Вероятно, ако ветото бъде преодоляно, ще имаме избори, които ще отбележат рекорд за технически грешки и недействителни бюлетини", каза Цветозар Томов, социолог и бивш говорител на ЦИК.

„Във всяка секционна избирателна комисия има представители на всички политически сили. Има комисии, в които има двама представители на БСП. Когато най-голямата опозиционна сила, заяви, че ще има измами, то тя казва, че нейните хора ще участват в тях. Заради партийното представителство нямаме трайна изборна администрация и се назначават хора без опит. Някои от тях не са били и на инструктаж. Правим доста неща, за да сринем системата и е чудо как още работи”, заяви Михаил Константинов.

И допълни, че в цяла Европа, с изключение на Брюксел, се гласува хартиено. „ГЕРБ попадна в капан и още не може да излезе”, смята той.

По думите на Цветозар Томов рискове за фалшификация има и при машинно, и при хартиено гласуване. „С технология не можем да изкореним всички пороци на изборния процес", поясни той.
nova.bg