Проф. Константинов призова да се създаде законно народно опълчение
Проф. Константинов призова да се създаде законно народно опълчение / netinfo

Математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов призова да се легализира дейността на гражданските патрули по границата. Коментарът му пред "Фокус" дойде във връзка с осъществяваните граждански арести на мигранти.

По думите му у нас трябва да бъде законно създадено народно опълчение, каквото има в редица страни.

След гражданските арести на бежанци: МВР въвежда правила

„Народните действия трябва да бъдат канализирани законово. Не искам да ви прозвучи кощунствено, но общо взето „лудите глави" са правели революциите в българската история. Така че един човек с бели якички и бели ръкавици от офиса няма да отиде да защитава границата, а ще го направят ей такива хора, които имат включително и криминално минало. Ние не поощряваме това нещо, в никакъв случай, но трябва да разберем кои са сигурните хора и на тези хора да им бъде дадена възможност да действат в рамките на закона", коментира още проф. Константинов.

Според него държавата трябва час по-скоро да разшири законодателството си със създаването на народно опълчение, защото така или иначе хората вече се организират сами.

Клип с граждани, задържали мигранти, разпали социалните мрежи (ВИДЕО)

„Тези акции на хората трябва да бъдат легализирани, да има законово създаване на народно опълчение", каза още проф. Константинов. Според него, не е правилно да се оставят хората самоинициативно да действат на ръба на закона по границата.

„Държавата трябва да организира хората и те да могат съвсем законно да се самозащитават", допълни проф. Константинов.